Zweepslag

Bijna iedere hardloper heeft weleens last van stijve kuitspieren. Dit is meestal niet zo erg, maar die overbelasting kan leiden tot een spierscheuring of zweepslag. Elk jaar lopen duizenden sporters en niet-sporters deze blessure op. Maar wat is het precies? Hoe voorkom je het? En nog belangrijker: hoe zorg je dat je snel weer up and running bent?

Wat is een zweepslag?

Een zweepslag of coup de fouet is een plotselinge spierscheuring die bij hardlopers vaak in de kuitspier voorkomt. De grootte van de scheur varieert van een microscheurtje in het weefsel tot het volledig afscheuren van de kuitspier. Relatief gezien komt de blessure het vaakst voor bij vrouwen en oudere sporters.

Oorzaken zweepslag

Je loopt de blessure bijna altijd op door een explosieve beweging - zoals de afzet voor een sprint of sprong. Het is indirect het gevolg van overbelasting van je kuitspieren. De kans op een zweepslag neemt toe als je vitamine- en mineralengebrek hebt, weinig aandacht besteed aan de warming-up of in koude en vochtige weersomstandigheden loopt.

Symptomen zweepslag

Je voelt tijdens het sporten ineens een felle pijnscheut in de kuit. Het is net alsof iemand je met een zweep slaat (vandaar de naam). Daarna is het erg pijnlijk om op je voorvoeten te staan. Laat staan om te lopen. Omdat er vaak ook bloedvaatjes scheuren, kan een zwelling en een blauwe plek ontstaan. Na een paar dagen verkleurt de plek en zakt naar je voet.

Behandeling zweepslag

Heb je de blessure net opgelopen? Leg dan direct je been omhoog en start met koelen om de pijn te verlichten. Gebruik een ice-pack of een zak ijsblokjes en wikkel die in een theedoek om te voorkomen dat de huid bevriest. Laat het ongeveer 10-15 minuten rusten op de pijnlijke plek en herhaal dit 4 á 5 keer op de eerste dag – koelen heeft alleen de eerste 24 uur zin, daarna kan het de genezing afremmen.

Om de kuitspier extra te ondersteunen, kun je gebruikmaken van een drukverband. Het versnelt de genezing niet, maar wordt door sommigen als prettig ervaren. Als je na één of twee dagen weer zonder pijn kunt lopen, is het niet zo ernstig en zijn er verder geen maatregelen nodig. Doe wel voorzichtig als je weer gaat hardlopen en vergeet dan niet om een goede warming-up te doen.

Heb ik professionele hulp nodig?

Blijft de pijn in de kuit aanhouden en gaat lopen na een paar dagen nog steeds erg moeizaam? Dan kun je de hulp of kennis van een fysiotherapeut, hardloopexpert of sportarts inschakelen om de genezing te versnellen via een herstelprogramma.

Onze experts helpen je.

Als je een herstelprogramma wilt van een zweepslagspecialist én een van de beste hardloopfysio’s van Nederland, kies dan voor het programma van onze expert Ronald Dercksen. Hij neemt je in onze app dagelijks bij de hand met blessure-informatie, (spierversterkende) oefeningen, tips, trucs en challenges.

We hebben een team vol experts die jou graag willen verder helpen.

Onze experts

Dankzij verschillende features in onze app kan je gemakkelijk en snel van je blessure afkomen.

Ga direct aan de slag!