Race voorbereiding

Zet de puntjes op de "i"

Het begin is het halve werk… het einde is de andere helft.  Je hebt je ingeschreven voor een hardloop evenement. In de afgelopen periode heb je goed getraind en de grote dag nadert. Of je nou een top prestatie wil neerzetten of gewoon heerlijk wil genieten tijdens de race is het cruciaal dat je in de laatste fase van je voorbereiding de puntjes op de ‘i’ zet. Wat je in de laatste weken voorafgaand aan een race doet heeft een groot effect op je race dag.

Waarom is voorbereiding belangrijk?

Deelnemen aan hardloopevenement is een prestatie. Je pusht jezelf zowel fysiek als mentaal en de adrenaline zorgt er ook voor dat je net dat stapje harder zet. In de weken voorafgaand aan je race moet je training aanpassen om niet vermoeid, stijf of overbelast aan de start te verschijnen. Ook moet je rekening houden met je voeding en vocht inname zodat je precies genoeg energie hebt voor de race. Last, but not least is het kunnen afzien (en plezier hebben) tijdens het lopen een mentale kwestie. Vermoeidheid is veelal niet te wijten aan je lichaam maar aan je hoofd.


De beste tips in de week voorafgaand aan een wedstrijd (5 - 15 km)
  • In de week voor de wedstrijd zijn rust, mentale voorbereiding en juiste voeding belangrijk. Het gaat er nu om dat je geen zware benen hebt tijdens de wedstrijd. Zware looptraining werkt nu averechts. Overbelast jezelf niet.
  • Verander niet meer van  schoenen, hardloop uitrusting en zelfs je dieet. Doe dingen zoals je het gewend bent, en vooral hoe je lichaam het gewend is.
  • Pas steigerungs toe tijdens je training. Met steigerungs focus je op je hardloopstijl, terwijl je in een relatief hoog tempo rent. Hiermee verbeter je jouw coördinatie en prikkel je jouw snelle spiervezels. En dat maakt je sneller.
  • gebruik simpele mentale oefeningen om je hersens te trainen met gevoelens van vermoeidheid
De beste tips in de week voorafgaand aan de halve marathon
  • De tips hierboven gelden ook voor een halve marathon.
  • Begin 4 dagen voor je race met het verhogen van de inname van koolhydraten naar 60 - 70% van je dagelijkse voeding. Door je trainingsintensiteit te verlagen, zul je langzaam de glycogeen reserves verhogen.
  • Voldoende drinken voorafgaand aan de wedstrijd is even belangrijk als tijdens de wedstrijd. Maar drink niet te veel. Als je urine helemaal helder is, dan drink je te veel. Als het amper gekleurd is, moet je meer drinken.

Optimale voorbereiding 5-15km wedstrijd

Wil je weten wat heeft je lichaam nodig om optimaal te presteren? Hoe je het beste mentaal kunt voorbereiden? Welke voeding heb je juist wel en niet nodig? Hoe je jouw training moet aanpassen in de week voorafgaand aan je race? Wat is de beste warming-up is vlak voor de race?

Comming Soon!
Onze hardloopexperts helpen je

Met de voorbereidingsprogramma voor korte afstanden geeft Maarten van de Worp, zeer ervaren sportfysiotherapeut, inspanningsfysioloog en hardloper jou gedurende de laatste 7 dagen voor je race de juiste tips, oefeningen, instructie, uitdagingen en inspiratie om topfit, vol energie en mentaal sterk aan de start staat.

We hebben een team vol experts die jou graag willen verder helpen.

Onze experts

Dankzij verschillende features in onze app kan je gemakkelijk en snel van je blessure afkomen.

Ga direct aan de slag!