Race herstel

Morgen weer traplopen

In de euforie van de finish vergeten de meeste hardlopers goed te herstellen. De dagen na de race kun je het gevoel hebben van een flinke kater en moeite hebben om normaal de trap op en af te lopen. Je ambities om snel mee te doen aan een volgende race of zelfs een langere afstand te rennen kunnen hierdoor snel verdwijnen. Maar er zijn vele dingen die je kan doen om minder spierpijn te voelen en snel weer fit te zijn.

Waarom is herstel belangrijk?

Het rennen van een race kan een behoorlijke impact hebben op je lichaam. De meeste hardlopers focussen vooral op de voorbereiding van een wedstrijd, maar aandacht voor het herstel is net zo belangrijk. Daarmee voorkom je blessures en ben je binnen no-time fit genoeg voor de volgende wedstrijd of training. Een optimale herstel na een wedstrijd brengt je lichaam in staat van rust, zorgt dat afvalstoffen worden afgevoerd, voelt snel energie voorraden weer aan zorgt ervoor dat je een gezonde werking van de spieren behoudt.


De beste tips voor je herstel
  • Ga direct na je race 10 minuten uitlopen (rustig rennen of snel wandelen).
  • Eet en drink voldoende na de wedstrijd; je lichaam heeft koolhydraten en een kleine hoeveelheid proteïnen nodig.
  • Doe dynamische rekoefeningen 2 tot 6 uur na je race
  • Vermijd voeding met veel verzadigde vetten; dit kan de spierpijn verergeren
  • Goude tip: slaap voldoende
  • Ga wandelen of fietsen maar niet rennen tot dat de spierpijn en stijfheid helemaal verdwenen is.
Optimaal herstel na je race

Wil je weten wat je lichaam nodig heeft om zo snel en goed mogelijk te herstellen? Wat is beste cooling-down? Wat zijn herstel vriendelijke conditie-oefeningen? Welke voedingsadviezen zijn er om spierpijn verminderen en je herstel te versnellen? Welke stretching routines zijn de beste? Wanneer en hoe kan ik mijn hardlooptraining weer oppakken?


Onze hardloopexperts helpen je

Met de herstelprogramma’s voor 5-15km, halve en hele marathon geeft Maarten van de Worp, zelf zeer ervaren sportfysiotherapeut, inspanningsfysioloog en hardloper jou gedurende de dagen en weken na je race de juiste tips, oefeningen, instructie, uitdagingen en inspiratie om snel je spierpijn te verminderen en weer fit te voelen.

We hebben een team vol experts die jou graag willen verder helpen.

Onze experts

Dankzij verschillende features in onze app kan je gemakkelijk en snel van je blessure afkomen.

Ga direct aan de slag!