Lopersknie

Een lopersknie; elke getroffen hardloper weet hoe vervelend het is. De peesblessure – die ook wel een Iliotibial Band Syndroom (ITBS) wordt genoemd – komt voor bij vijf tot veertien procent van alle hardlopers. Er liggen diverse factoren aan ten grondslag. Maar welke zijn dat? Wat het is het eigenlijk voor blessure? En hoe zorg je dat je snel herstelt?

Wat is een lopersknie?

Tussen de buitenzijde van de heup en de bovenkant van het onderbeen zit een verbinding van spieren, pezen en een peesplaat. Als je rent kan een pees tegen een uitstekend botpuntje van je knie aanlopen. En als dat vaak genoeg gebeurt, dan kan een deel van de pees gaan ontsteken. Dat wordt een lopersknie genoemd.

Oorzaken lopersknie

De blessure ontstaat door overbelasting van de peesplaat aan de zijkant van de knie (tractus iliotibialis). Als gevolg van het veelvuldig buigen en strekken van de knie, terwijl deze dat niet aankan. De grootste oorzaak is dan ook een te snelle trainingsopbouw. Andere mogelijke oorzaken zijn: versleten hardloopschoenen, het lopen met naar binnen gedraaide voeten (ten opzichte van de heupen), zwakke bil-, heup- en beenspieren, platvoeten én een verstoorde heup-kniecoördinatie.

Symptomen lopersknie

Je voelt pijn aan de buitenzijde van de knie, vaak na een training of wedstrijd. In de beginfase verdwijnt de pijn vrij snel in rust, in een later stadium houdt de pijn vrij lang aan en in een vergevorderd stadium doet het ook pijn bij rust. Wil je weten of een lopersknie hebt? Doe dan de ‘Nobel Compressie Test’. Buig je knie tot 90 graden, plaats je vinger op de pijnlijke plek aan de buitenzijde van je knie en strek je knie vervolgens langzaam. Als je bij een buiging van 30 graden pijn ervaart, dan is de kans groot dat je de blessure hebt.

Behandeling lopersknie

Allereest is het belangrijk om pijnlijke activiteiten te vermijden, dus stop even met hardlopen. Alleen dan kan het weefsel herstellen. Na  kan je op een rustige intensiteit oefeningen gaan uitvoeren, op geleide van klachten. Wanneer de pijn s afgenomen, kan er rustig weer gestart worden met hardlopen. Natuurlijk is een juiste trainingsopbouw van groot belang zodat stapsgewijs de belastbaarheid van de pees kan gaan toenemen. Je zal ook specifieke aandacht moeten besteden aan de spierkracht en coördinatie van de spieren rondom de knie en heup.

Heb ik professionele hulp nodig?

Blijft de pijn aan de buitenzijde van de knie aanhouden na of tijdens een inspanning, of zelfs in rust dan is het aan te bevelen de expertise van een sportfysiotherapeut of sportarts in te schakelen om herstel in goede banen te leiden.

Onze experts helpen je.

Als je een herstelprogramma wilt van een lopersknie expert, fysiotherapeut én ervaren survival loper, kies dan voor het programma van onze expert Wouter Silvis. Hij neemt je in onze app dagelijks bij de hand met de laatste evidentie omtrent oefeningen, inzichten, kennis, tips en inspiratie.

We hebben een team vol experts die jou graag willen verder helpen.

Onze experts

Dankzij verschillende features in onze app kan je gemakkelijk en snel van je blessure afkomen.

Ga direct aan de slag!