Hielspoor

Een pijnlijke hak of hiel - oftewel een fascia plantaris tendinopathie - is een overbelasting van de peesplaat onder de voet. In de volksmond wordt dit ook een ‘hielspoor’ genoemd. Het is een bekende blessure onder hardlopers. Om ervan te herstellen heb je geduld en goede oefeningen nodig. Als je het niet slim aanpakt, kan het tot langdurige en pijnlijke klachten leiden.

Wat is een Hielspoor?

Er wordt vaak gesproken over een ontsteking van de peesplaat onder je voet (zgn. fasciitis plantaris), maar dit klopt niet. De pees is misschien de eerste 2 – 3 weken een beetje ontstoken, daarna zeker niet meer. Hielspoor is eigenlijk een klein stukje extra bot ten hoogte van de hielbot.

Oorzaken Hielspoor

Hielspoor ontstaat door een disbalans tussen trainingsarbeid en belastbaarheid. Als de pees meer klappen krijgt dan die aankan dus. Kijk daarom uit met een te snelle trainingsopbouw - te veel hardlopen zonder voldoende hersteltijd. Zeker als je al een keer een soortgelijke blessure hebt gehad, ben je vatbaar. Daarnaast wordt gedacht dat zwakke voetspieren, doorgezakte voeten, slechte rompstabiliteit, zwakke bil- en kuitspieren, een enkelverzwikking en ‘slappe’ schoenen invloed hebben op het ontstaan van de blessure.

Symptomen Hielspoor

De pijnlijke hiel begint meestal met het gevoel dat er een steentje in je schoen zit tijdens of na het hardlopen. Als je gewoon blijft doorlopen en deze signalen negeert, dan wordt de pijn erger. Het kan zelfs zo zijn dat je de pijn begint te voelen bij dagelijkse activiteiten, zoals wandelen. Uit onderzoek en ervaring blijkt dat de pijn vooral in de ochtenden het vervelendst is.

Behandeling Hielspoor

In de beginfase is het belangrijk om de pees rust te geven. Vermijd activiteiten die pijn veroorzaken. Dit betekent dat het soms verstandig is om even met krukken te lopen én dat het hardlopen dus tijdelijk moet worden gestaakt. Pas als de pijn wat afneemt en je weer redelijk comfortabel kunt lopen, mag je actieve hersteloefeningen verrichten. Wandelen, training van de voetspier en core-stability trainingen zijn essentiële ingrediënten voor een goed herstel.

Heb ik professionele hulp nodig?

Het herstellen van een hielspoorblessure vraagt om een secure en stapsgewijs opbouw. Dit is nodig om de belastbaarheid van de peesplaat onder je voet te verhogen. Blijft de pijn na 2 weken hangen of wordt het erger? Schakel dan een expert in.

Onze experts helpen je.

Als je een herstelprogramma wilt van een zeer ervaren hielspoor expert en een sportfysiotherapeut die gewerkt heeft met Olympische hardloopkampioenen, kies dan voor het programma van onze expert Anton Engels. Hij neemt je in onze app dagelijks bij de hand met de laatste inzichten, beste oefeningen, kennis, tips en inspiratie om effectief en snel te herstellen van je klacht.

We hebben een team vol experts die jou graag willen verder helpen.

Onze experts

Dankzij verschillende features in onze app kan je gemakkelijk en snel van je blessure afkomen.

Ga direct aan de slag!