Achillespees blessure

Het was de zwakke plek van een Griekse half god, zo ook van vele hardlopers. Een achillespees tendinopathie (‘tendino’= pees, ‘pathie’= aandoening) is na blessures van de knie en kuit de meest voorkomende hardloopblessure en komt voor bij circa 10% van de hardlopers. Net als andere pees blessure bij hardlopers, wordt een achillespees tendinopathie veelal veroorzaakt door een sluimerende overbelasting. Hoog tijd dus om te snappen welke factoren allemaal een rol spelen bij het ontstaan, voorbestaan en oplossen van deze hardknekkige klacht.

Wat is een Achillespees Blessure?

De achillespees verbindt de kuitspieren met de hiel. Het is de dikste en sterkste pees van het menselijk lichaam. Dat moet ook wel want tijdens het hardlopen vangt je achillespees wel 12 keer het lichaamsgewicht op. De pijn ontstaat meestal geleideijk. In eerste instantie wordt deze pijn alleen gevoeld aan het begin en na afloop van belasting, en verdwijnt de pijn tijdens de inspanning. Later is er ook pijn tijdens de inspanning, en in het dagelijk leven of zelfs in rust. Vaak is er sprake van een spoelvormige zwelling halverwege de achillespees.

Voorheen werd gedacht dat achillespees klachten veroorzaakt werden door een ontstekingsproces. Inmiddels is duidelijk dat dit niet juist is.

Oorzaken Achillespees blessure

Met name de overgang van weinig belasten naar het te snel opbouwen van de belasting veroorzaakt achillespeesklachten.

Als iemand een aantal jaren niet heeft hardgelopen en dan ineens te fanatiek begint dus. Maar het kan ook bij een intensieve sporter optreden na een blessure of rustperiode. Of als je een voetafwijking, zwakke en stijve spieren, overgewicht of versleten schoenen hebt.

Symptomen Achillespees blessure

Een achillespees tendinopathie ontstaat meestal geleidelijk. Eerst voel je alleen iets aan het begin en na afloop van een training. Later is er ook pijn tijdens de inspanning of zelfs in ruststand. De pijn zit meestal 2 tot 6 cm boven het hielbeen. In sommige gevallen zit de pijn hoger of ter hoogte van de aanhechting aan het hielbot. Ook komen ochtendstijfheid en opstartproblemen geregeld voor. De ochtendstijfheid kun je als graadmeter gebruiken voor de ernst van de blessure. Je voelt vanzelf of de klachten erger of minder erg worden.

Behandeling Achillespees blessure

Allereest is het belangrijk om de belasting terug te brengen tot binnen de pijngrens én om pijnlijke activiteiten te vermijden. Zodat de achillespees de kans krijgt om te herstellen. Dit betekent dat het beter is om je hardloopactiviteiten even te pauzeren. Probeer daarnaast om onderliggende oorzaken te corrigeren. Dit betreft bijna altijd het verbeteren van de spierkracht en de lengte van verschillende spiergroepen in de benen en voeten.

Heb ik professionele hulp nodig?

Peesklachten zijn complex en hardnekkig. Het vraagt inzicht in hoe je lichaam herstelt, welke trainingsprikkels een positieve of negatieve invloed hebben op het herstel. Daarom is het wenselijk om vanaf het begin de hulp of kennis van een sportfysiotherapeut of sportarts in te schakelen.

Onze experts helpen je.

Als je een herstelprogramma wilt van een achillespeesspecialist én een van de beste sportartsen van Nederland, kies dan voor het programma van onze expert Dr. Jessica Gal. Zij neemt je in onze app dagelijks bij de hand met de meest up to date kennis, informatie, oefeningen, tips, trucs en challenges om snel en duurzaam te herstellen van je klacht.

We hebben een team vol experts die jou graag willen verder helpen.

Onze experts

Dankzij verschillende features in onze app kan je gemakkelijk en snel van je blessure afkomen.

Ga direct aan de slag!